Huidige collectie

Breed, Dirk

Lia, een column over de schilder Dirk Breed

Op dinsdag 30 juni publiceerde het Noordhollands Dagblad onderstaande column over de schilder Dirk Breed.

Lia

Honderd jaar geleden werd de Noordhollandse schilder Dirk Breed geboren, om precies te zijn op 2 mei 1920. Hij overleed in 2004. Ik rij over een dijk, zie een oud stoomgemaal en ik denk: Dirk Breed. Ik kijk naar een fietser op een landweggetje, wind tegen, gebogen rug en ik denk: Dirk Breed. Geheel in eigen stijl schilderde hij landschappen, dijken en rietkragen, eenzaamheid gekleed in groen en blauw.
Als we elkaar vandaag zouden spreken, zou Dirk tegen mij zeggen: ‘Nou jongen, het is uiteindelijk toch voor elkaar gekomen’. Ik zou knikken.
Dertig jaar geleden was ik bij hem thuis, in Waverveen, ik had een expositie van hem geopend en mocht in zijn atelier iets komen uitzoeken. Maar eerlijk gezegd(niet tegen Dirk): bij mij thuis hingen al wat dijken en rietkragen, ik wilde wat anders. In zijn woonkamer zag ik boven de schoorsteenmantel een prachtig portret (80×56 cm), onmiskenbaar zijn vrouw, de keramiste Lia Breed-Honhoff. Titel: ‘Lia’. Dirk zei: ‘Het mooiste dat ik ooit maakte’. Vond ik ook, en Lia-zelf ook. Uiteraard deden ze ‘het mooiste’ niet weg, dat was duidelijk, zoals het ook duidelijk was dat je niet de onbeschaamdheid moest hebben om ook maar iets in de richting van een aankoop te suggereren. Ik ging die middag met iets anders naar huis, blij, maar ‘Lia’ bleef in mijn gedachten. Drie maanden later was ik weer in Waverveen, daarna nog een paar keer, we spraken lang over de kunst van het portretteren, met ‘Lia’ als lesboek. Natuurlijk was het niet onopgemerkt gebleven dat ik het lesboek prachtig vond. Lia schreef een keer: ‘Verleden week was er een galeriehouder die het wilde kopen. Het idée. Nooit, nooit zullen wij dat doen’. Ik kreeg een keer een nieuwjaarswens ondertekend met: ‘Dirk, Lia en Lia van boven de schoorsteenmantel’. Het schilderij hing soms op een expositie, ik ging heen, voor de dijken en de rietkragen maar vooral voor ‘Lia’. Ze achtervolgde mij jaren, en ik haar.
Toen mijn zoon David werd geboren (1999) kregen we een uitgebreid schrijven uit Waverveen: ‘Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van de kleine David. Jullie zijn bezig met het verwelkomen van het leven, dat maakt blij en gelukkig. Wij zijn bezig met het afscheid nemen van het leven, dat maakt verdrietig’. In 2004 overleed Dirk Breed, na drie jaar ziekte. Lia Breed-Honhoff bracht de laatste jaren van haar leven door in het Rosa Spierhuis in Laren. Natuurlijk konden niet alle schilderijen mee naar Laren, veel werd aan het bevriende verzamelaarsechtpaar Wim en Hella van Schaik geschonken. Ik kwam ze een keer tegen bij een expositie en inderdaad, ook ‘Lia’ hing bij hen thuis. Lia Breed-Honhoff stierf in 2017, Wim van Schaik ook. Tenslotte deed zijn vrouw Hella de nalatenschap in de verkoop, drie maanden geleden. Dus ja Dirk, ‘het is uiteindelijk toch voor elkaar gekomen’. ‘Lia’(80x56cm) hangt na dertig jaar weer boven een schoorsteenmantel, hier thuis, naast een groot portret van Dirk Breed-zelf. De sticker met ‘Niet te koop’ heb ik laten zitten. Het briefje met ‘Terug naar Waverveen’ ook. Ik kijk naar Lia, ik kijk naar Dirk. En ik denk: 100 jaar geleden werd Dirk Breed geboren. Tijd voor dé grote overzichtsexpositie. De ingedikte versie is al te bewonderen.

Rob van Vuure

Dirk Breed (1920-2004), Stadsgezicht

Olieverf op doek, afm. 80 x 100 cm, gesigneerd l.o., te dateren ca. 1978

Literatuur:
-Herman Fijnheer, ‘Dirk Breed’. Stichting Uitgeverij Noord-Holland 2017. Het schilderij is afgebeeld op pag. 77 van deze monografie over Dirk Breed.
– Dubbelbreed, uitgave van Museum Flehite Amersfoort, 1995
– Aart van der Kuijl, ‘Dirk Breed, een levenswerk’. Kranenburghcahier 14 verschenen bij een overzichtsexpositie met werk van Dirk Breed in Museum Kranenburgh 14 juni-12 oktober 2003.
– Mart Groentjes, ‘Lia en Dirk Breed in Warmenhuizen’ uitgave bij tentoonstelling Oude Ursalakerk Warmenhuizen 27 juni- 22 augustus 1982.

Prijs: € 2400

Dirk Breed (1920-2004), De Weg

Olieverf op doek, afm. 65 x 80 cm, gesigneerd l.o., te dateren ca. 1970

Literatuur:
-Herman Fijnheer, ‘Dirk Breed’. Stichting Uitgeverij Noord-Holland 2017. Het schilderij is afgebeeld op pag. 96 van deze monografie over Dirk Breed.
– Dubbelbreed, Uitgave van Museum Flehite Amersfoort, 1995
– Aart van der Kuijl, ‘Dirk Breed, een levenswerk’. Kranenburghcahier 14 verschenen bij een overzichtsexpositie met werk van Dirk Breed in Museum Kranenburgh 14 juni-12 oktober 2003
– Mart Groentjes, ‘Lia en Dirk Breed in Warmenhuizen’ uitgave bij tentoonstelling Oude Ursalakerk Warmenhuizen 27 juni- 22 augustus 1982

Prijs: € 2400

Dirk Breed (1920-2004), Panorama III

Olieverf op doek, afm. 50 x 60cm, gesigneerd, te dateren ca.1970
titel Panorama 3 op spieraam

Literatuur: Herman Fijnheer, Dirk Breed

Prijs: euro 2400

Dirk Breed (1920-2004), Braaksluis Kolhorn

Olieverf op doek, afm. 60 x 80 cm, gesigneerd, te dateren ca.1980

Literatuur: Herman Fijnheer, Dirk Breed

Prijs: € 2600