Huidige collectie

Klooster, Johan ten (Zeeuws)

Johan ten Klooster (1873 Kudus Java-1940 Veere), Tropisch landschap bij zonsondergang

olieverf op board, afm. 28 x 39,5 cm, gesigneerd rechts onder met monogram ‘TK’

Prijs: € 1100

Zie de twee andere schilderijen van Johan ten Klooster op deze site voor een korte levensbeschrijving van de kunstenaar.
Literatuur:
-Leo Haks en Guus Maris, ‘Lexicon of Foreign Artists who visualized Indonesia, 1995. Verschillende verwijzingen naar Ten Klooster en afbeeldingen van zijn werk.
-Bea Brommer, ‘Johannes ten Klooster, A man with two lives’, KIT Publishers, 2007. Een Engelstalige publicatie bij een solotentoonstelling in het Tropenmuseum 16 februari-20 mei 2007.
-Walter Ph. Ten Klooster, ‘Bewogen levens, De kunstenaarsfamilie Ten Klooster in Veere’, 2008
-Joost Bakker, ‘Veere, daar moest je geweest zijn’, 2019, pag. 100-105

Johannes Frederik Engelbert (‘Johan’) ten Klooster (1873 Kudus Java – 1940 Veere), Het ‘Karbouwengat’ op Sumatra

olieverf op paneel, afm. 22 x 64 cm
sticker achterzijde:tentoonstelling Gemeentemuseum Den Haag 1943. toen een bruikleen van zijn zoon Philip ten Klooster
literatuur: Walter ten Klooster, Bewogen levens, De kunstenaarsfamilie Ten Klooster in Veere, Bea Brommer, Johannes ten Klooster, A man with two lives.

Prijs: € 2100

Johan ten Klooster was in zijn tijd al een succesvol kunstenaar. Hij werd geboren op Java en had een Hollandse vader en Indonesische moeder. Op 4-jarige leeftijd werd hij op kostschool naar Nederland gestuurd waar hij ook leerde tekenen en schilderen. Aansluitend volgde hij een militaire opleiding. In 1894 vertrok hij als militair naar Java.
In 1914 keerde hij met zijn gezin definitief terug naar Den Haag. Een jaar later verhuisden zij naar Veere waar hij tot zijn dood zou blijven.
In het begin van zijn carrière schilderde hij Indonesische voorstellingen, gebaseerd op zijn herinneringen. Het schilderij ‘Karbouwengat’ is daar een voorbeeld van. Het Karbouwengat is nog steeds een toeristische attractie op Sumatra. Het is een kloof waar je een prachtig uitzicht op hebt vanaf de heuvels in de omgeving. De Nederlanders bedachten de naam Karbouwengat omdat er regelmatig karbouwen in het ravijn vielen.
In februari 2007 organiseerde het Tropenmuseum in Amsterdam een tentoonstelling van zijn Indonesische werk, en publiceerde een catalogus die vooral gaat over zijn Indonesische werk.

Johannes Frederik Engelbert (‘Johan’) ten Klooster (1873 -1940), Gezicht op Veere

olieverf op paneel, afm. 40 x 32 cm, gesigneerd met monogram r.o. TK
literatuur: Walter ten Klooster, Bewogen levens, De kunstenaarsfamilie Ten Klooster in Veere. Bea Brommer, Johannes ten Klooster, A man with two lives.

herkomst: particuliere collectie

Prijs: € 1900

Johan ten Klooster werd geboren op Java en had een Hollandse vader en Indonesische moeder. Op 4-jarige leeftijd werd hij op kostschool naar Nederland gestuurd waar hij ook leerde tekenen en schilderen. Aansluitend volgde hij een militaire opleiding. In 1894 vertrok hij als militair naar Java.
In 1914 keerde hij met zijn gezin definitief terug naar Den Haag. Een jaar later verhuisden zij naar Veere waar hij tot zijn dood zou blijven.
In zijn tijd al was hij een zeer succesvol kunstenaar. Zijn werk werd door een aantal belangrijke musea aangekocht.
In het begin van zijn carrière schilderde hij Indonesische voorstellingen, gebaseerd op zijn herinneringen. Later maakte hij ook Hollandse landschappen en vooral schilderde hij zijn woonplaats Veere. De invloed van Indonesië blijft zichtbaar in zijn werk. In februari 2007 organiseerde het Tropenmuseum in Amsterdam een tentoonstelling aan hem, en publiceerde een catalogus die vooral gaat over zijn Indonesische werk.