Huidige collectie

Lubbers, Adriaan

Adriaan Lubbers (1892-1954), Positano

olieverf op doek, afm. 60 x43 cm, gesigneerd en gedateerd 1924 titel in handschrift van de schilder op spieraam:
La chiesa di San Giuseppe herkomst: fam. Lubbers

Prijs: € 6750

De reislustige kunstenaar Adriaan Lubbers, in 1916 was hij al in New York, toerde in de zomer van 1923 met Leo Gestel en zijn vrouw en de dochter van Piet Boendermaker door Italië. Ze bezochten Venetië, Padua, Ravenna, Florence, Assisi, Siena, San Gimignano en Volterra. Tegen de winter trok het gezelschap naar Rome, Napels en Amalfi. Een ware ‘grand tour’! Lubbers ging vanuit Amalfi een keer naar het vissersdorpje Positano dat met zijn kubistische huisjes tegen de rotsachtige berghellingen aangeplakt ligt. De geometrische vormen, de huisjes die lijken op elkaar gestapelde blokken met hier en daar het ronde dak van een kerk spraken Lubbers direct aan. Hij ging er in januari 1924 met zijn gezin wonen en ze bleven er een heel jaar. Het was een productief jaar voor de schilder.

In 1925 verscheen er een monografie over hem door de Italiaanse criticus Italo Tavolato met 33 afbeeldingen van schilderijen, vooral van Positano. De naam van de kunstenaar Adriaan Lubbers was gevestigd. Lubbers werd door de auteur als een modern kunstenaar beschouwd door de kubistische en expressionistische elementen in zijn werk.

Ook ‘ons’ schilderij heeft die kenmerken: de vierkante huizen, de krachtige lijnvoering en de kale boom die de strakke compositie doorbreekt met zijn grillige vorm. Het is een expressionistisch element in het schilderij. De Positano schilderijen zijn een voorbode van de latere New York schilderijen.

Over Adriaan Lubbers is veel literatuur:
– Italo Tavolato ‘Lubbers’, Valori Plastici, Roma 1925
– Adriaan Venema, ‘Adriaan Lubbers, New York’ Amsterdam 1980
– ‘Zie hier mijn nieuwe adres’ Gemeentemuseum De Wieger, Deurne 1988
– Ann Blokland, ‘Adriaan Lubbers 1892-1954, Tussen Nederland en New York’, Singer Museum Laren 1999