Huidige collectie

Wijngaerdt, Piet van

Piet van Wijngaerdt (1873-1964), “Het verlaten huis in den boomgaard” (nieuw in collectie)

olieverf op doek, afm. 64 x 76 cm, gesigneerd links onder, nogmaals gesignneerd en met titel ‘Het verlaten huis in den boomgaard’ en gedateerd ’17 (=1917) in houtskool op achterzijde doek.

Prijs: euro 2500

In augustus 1916 richten de Franse schilder Le Fauconnier en Piet van Wijngaerdt de kunstenaarsvereniging Het Signaal op. Van Wijngaerdt en Le Fauconnier schrijven een manifest dat van groot belang was voor de ontwikkeling van de Bergense School.

De nieuwe kunst zou zich volgens dit manifest moeten onderscheiden door een grote mate van expressie, wat bereikt kan worden door een rijk spel van schaduwen, versterkte kleuren, lijnen en vlakken. Het doel was de zeggingskracht te verhogen waarbij het onderwerp van ondergeschikt belang is. Met deze opvatting die Van Wijngaerdt ook aan zijn kunstenaarsvrienden in Bergen met veel vuur verkondigde, legde hij de basis voor het donkere, figuratieve expressionisme van de Bergense School.

Literatuur:
– P. van Wijngaerdt en H. Le Fauconnier, ‘Het Signaal, Over de nieuwe strooming in de hedendaagsche schilderkunst’, Bussum 1916
– Renée Smithuis, ‘Piet van Wijngaerdt, Grondlegger van de Bergense School’ catalogus bij een overzichtstentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar, 2018

Piet van Wijngaerdt (1873-1964), ‘Landschap aan de Amstelveenseweg’

olieverf op paneel, afm. 37 x 51 cm, gesigneerd rechts onder ‘P van Wijngaerdt’, achterzijde gedateerd 1903.

annotatie achterzijde in handschrift van de schilder ‘Landschap a/d Amstelveense weg, Piet van Wijngaerdt, 1903′

in oorspronkelijke lijst van lijstenmaker H. Gonkel jr (1884-1978) die aanvankelijk een lijstenmakerij had in de Jordaan en later in de Kerkstraat Amsterdam. Sticker achterzijde.

Prijs: euro 1600

herkomst: Erven Hildebrand Gonkel Hzn (1921-1974) zoon van bovengenoemde lijstenmaker en via zijn vader bevriend met Van Wijngaerdt.

Voordat Van Wijngaerdt in 1941 naar Abcoude verhuisde, had zijn hele leven zich afgespeeld binnen een straal van 500 meter rond de Overtoom in Amsterdam. Geboren aan de Overtoom, woonde hij met zijn ouders in de Eerste Helmersstraat, hij bleef bij zijn ouders wonen tot zijn 54e, trouwde en ging met zijn vrouw in de Derde Helmersstraat wonen.

Van Wijngaerdt werd in zijn beginjaren sterk beïnvloed door de Haagse School: landschapjes met koeien en sloten. Zijn werkterrein lag in de directe omgeving. Renée Smithuis zegt hierover: “Hij wandelde vaak naar het einde van de Overtoom waar de stadse wereld ophield en de natuur begon.”

Literatuur:
Renée Smithuis,’Piet van Wijngaerdt. Grondlegger van de Bergense School’ Catalogus bij een overzichtstentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar 24 november 2018 t/m 12 mei 2019.
Vergelijk afbeeldingen op pag. 17 t/m 25
Bij aankoop van het schilderij krijgt u het boek van Renée Smithuis.