Schildersgroep De Bergense School

In Bergen (NH) hebben veel Nederlandse kunstenaars gewoond en gewerkt, het dorp staat bekend als ‘kunstenaarskolonie’. Rond 1910 trok een groep gelijkgestemde kunstenaars naar Bergen en al snel sprak men van de Bergense School.
Grondleggers van deze stroming waren de Franse kunstenaar Henri le Fauconnier en de Nederlandse schilder Piet van Wijngaerdt. Ze kregen navolging van jonge schilders die ageerden tegen het impressionisme. De schilderkunstige theorieën van de groep zijn opgeschreven in het tijdschrift ‘Het Signaal’. Bergen werd het centrum van de “nieuwe schilderkunst” en de ‘Bergense School’.

De schilderijen van de Bergense School van deze school kenmerken zich door figuratie met kubistische invloeden en een expressionistische toets.
De schilders hadden een voorkeur voor landschapsschilderijen en stillevens. De beweging werd een eerste originele uiting van het Nederlandse expressionisme.
De meest aansprekende kunstenaars die tot deze groep van Bergense avant-gardisten gerekend worden zijn Charley Toorop en Leo Gestel.

Vooral de Amsterdamse kunstverzamelaar Piet Boendermaker steunde de kunstenaars van de Bergense School. Hij was een echte mecenas en kocht van veel kunstenaars van de Bergense School een groot aantal schilderijen. De kunsthistoricus Piet Spijk schreef een zeer informatief over Piet Boendermaker en bij aankoop van een schilderij uit mijn collectie krijgt u vanzelfsprekend dit boek cadeau.

Een aantal namen van kunstenaars van de Bergense School: Else Berg, Gerrit van Blaaderen, Arnout Colnot, Bernard Essers, Dirk Filarski, Germ de Jong, Harrie Kuijten, Adriaan Lubbers, Kasper Niehaus, Jelle Troelstra, Jaap Weyand, Piet Wiegman en Matthieu Wiegman. Tijdgenoten zijn Job Graadt van Roggen, Jan van Herwijnen, Thé Lau en Willem Reijers.

Schilders als Karel Colnot, Friso ten Holt, Henk van den Idsert, David Kouwenaar en Dirk Trap zijn van een latere generatie, ze schilderden aanvankelijk in de trant van de Bergense School. Vervolgens gingen ze hun eigen weg.

Museum Kranenburgh in Bergen (NH) en het Stedelijk Museum Alkmaar bezitten in de vaste collectie een aanzienlijk aantal werken van vertegenwoordigers van de Bergense School.

Van alle bovengenoemde kunstenaars heb ik goede schilderijen in de collectie die te koop zijn. In mijn galerie aan de Breelaan kunt u ook een uitgebreide collectie boeken over de Bergense School en de individuele kunstenaars bekijken. Ik nodig u dan ook van harte uit om een bezoek te brengen aan mijn kunsthandel in Bergen. Voor contact gegevens verwijs ik naar de home pagina en de contact pagina van deze website.

Hartelijke kunstgroet,
Jan Louter