Huidige collectie

Kimpe, Reimond (Zeeuws)

Reimond Kimpe (1885-1970), Vliegshow boven Middelburg mei 1932 (nieuw in collectie)

olieverf op doek, afm. 79 x 64 cm, gesigneerd en gedateerd rechts onder ‘R.Kimpe ’32’ (=1932)
herkomst: particuliere collectie België

Prijs: na restauratie en schoonmaken

De afgebeelde toren op de achtergrond is de Abdijtoren de Lange Jan. Vergelijk het schilderij ‘Dok in Middelburg’ op pag.36 van ‘De gulden middenweg’, een publicatie over Kimpe uit 1997. Waarschijnlijk is de kade met de huizen de Londense Kaai in Middelburg.

De voorstelling op het schilderij is een bijzondere: we kijken naar de feestelijke opening van de Zeeuwse luchtlijn Vlissingen- Haamstede-Rotterdam, datum 2 mei 1932. KLM vliegtuigen met genodigden maken ‘een rondje om de kerk’. Krap een jaar daarvoor, op 1 juli 1931, was het traject Rotterdam-Haamstede vv, als eerste binnenlandse luchtlijn van de KLM, geopend en in 1932 werd deze uitgebreid naar Vlissingen.
Opvalllend is dat er gevlagd wordt met de zogenaamde prinsenvlag. In 1932 werd de Vereniging De Princevlag opgericht met als doel het oranje-blanje-bleu als nationale vlag te gebruiken. In 1933 werd door de regering bepaald dat de rood-wit-blauwe vlag de officiële vlag van het Koninkrijk zou zijn. Zoals bekend werd de prinsenvlag later in de jaren ’30 gebruikt door de NSB.

Literatuur:
– Lo van Driel ‘Een getekend leven’ 2016. Biografie over Reimond Kimpe waarin werk, leven én denkbeelden van de kunstenaar uitgebreid behandeld worden.