Huidige collectie

Colnot, Arnout

Arnout Colnot (1887-1983), Aan de Voert Bergen (nieuw in collectie)

olieverf op doek, afm. 48 x 62 cm, gesigneerd links onder
annotatie op spieraam: mevrouw Verstegen.

herkomst:
-collectie August Maschmeijer (1848-1922), Bergen
-collectie Rudolf Maschmeijer (1883-1974), Bergen
-collectie Mevrouw M. Verstegen-Maschmeijer (1918-2012), Vreeland

Literatuur: ‘De familie Maschmeijer en Zuilenhof’, themanummer Bergense Kroniek, februari 2008

Prijs: euro 4400

August Maschmeijer, van geboorte Duitser, zette in Amsterdam een manufacturenzaak op en woonde vanaf 1884 in Bergen. Hij liet daar het buitenhuis Zuilenhof bouwen. Maschmeijer was ook geïnteresseerd in schilderkunst. Hij hield vooral van het vroege werk van Arnout Colnot em Dirk Filarski.
In de zomer van 1910 hielden de twee schilders hun eerste expositie in de ‘Witte Schuur’ in Bergen, beschikbaar gesteld door August Maschmeijer.
De Bergense Bad- Duin- en Boschbode recenseert de tentoonstelling eind juli: ‘Twee jeugdige leden van de ‘Schidersbent’ St. Lucas, de heren A.J.G. Colnot en D.H.W. Filarski geven mooie staaltjes van hun kunst te zien. Speciaal vestigen wij de aandacht op de studies dezer heren ontleend aan onze prachtige omgeving’.
De onderwerpen van de ‘luministische’ schilderijen waren inderdaad bos- en duinlandschappen, boerenland met bootjes in poldersloten in de omgeving van Bergen.
Maschmeijer steunde de twee kunstenaars door een flink aantal werken te kopen, waaronder dit schilderij. Hij werd zo de eerste mecenas van de Bergense School.

Artikel Alkmaarsche Courant, februari 1958

De Alkmaarsche Courant schreef regelmatig over de Boendermaker veilingen.
Ook om te melden welke schilderijen de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar, de heer Th.P. Wortel, voor het Museum had weten te verwerven. De basis van de huidige collectie Bergense School schilderijen van het Stedelijk Museum Alkmaar werd toen gelegd.
In bijgaand vermakelijk stukje is sprake van een ontmoeting tussen de VVD’er Cees Berkhouwer en de PvdA’er Jaap Hemelrijk (1888-1973), rector van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar én groot kunstliefhebber. Zie daarvoor bv. Dr. J. Hemelrijk, ‘Uit de dagboeken van een rector’ en Maria Smook-Krikke/Joop Bekius, ‘Jacob Hemelrijk, een veelzijdig en gedreven mens’.

Arnout Colnot (1887-1983), Sparrenlaan Bergen (nieuw in collectie)

olieverf op doek, afm. 62 x 77 cm, gesigneerd rechts onder, te dateren ca. 1930

Prijs: euro 4800

herkomst:
collectie Boendermaker. Op de 4e faillissement veiling van de collectie Boendermaker in januari 1958 werd het schilderij geveild onder de titel ‘Boslaantje’. Zie Piet Spijk ‘Piet Boendermaker, Mecenas van de Bergense School’, pag. 328 met de nummers ‘707’ en ‘1326 op spieraam. In krijt op het doek ’43’, aangebracht door een veilingmedewerker: het was kavel 43 op de betreffende veiling van 14 januari 1958.

Op de veiling werd het schilderij aangekocht door de kleurrijke VVD politicus Cees Berkhouwer (1919-1992). Zijn naam staat ook in krijt achterop het doek. Namens de VVD was ‘Boeren Keesie’, zoals Berkhouwer wel werd genoemd lid van de Tweede Kamer, lid van het Europees Parlement van 1963 tot 1984 en twee jaar voorzitter van die instelling.
Een flamboyante man, die hoewel andere drank zijn voorkeur had, op de radio reclame maakte voor melk: “Mijn naam is Cornelis Berkhouwer, vicevoorzitter van het Europees parlement. Ik drink melk, u ook?”
Berkhouwer was regelmatig te vinden op de Boendermaker veilingen. Zie bijgaand stukje uit de Alkmaarsche Courant van 13 februari 1958. De krant schreef regelmatig over de dramatisch slecht verlopende veilingen, waar veel schilderijen uit de collectie Boendermaker voor lage prijzen verkocht werden.
– particuliere collectie Bergen

Arnout Colnot (1887-1983), Duinlandschap bij Groet

olieverf op doek, afm. 46 x 60 cm, gesigneerd links onder. te dateren ca. 1925
annotatie achterzijde doek in handschrift van de kunstenaar ‘Duinen’

Prijs: euro 2800

Vergelijk ‘Duinlandschap bij Groet’, ooit in de collectie van Piet Boendermaker nu in Museum De Wieger in Deurne met ongeveer dezelfde afmetingen en afgebeeld in Piet Spijk,’Piet Boendermaker, Mecenas van de Bergense School’ pag.6. Dit laatste schilderij wordt in langdurige bruikleen geëxposeerd in Stedelijk Museum Alkmaar