Huidige collectie

Dam van Isselt, Lucie van (Zeeuws)

Lucie van Dam van Isselt (1871-1949) l’ Inconnue de la Seine

Olieverf op paneel, afm. 43 x 32 cm gesigneerd r.o. te dateren 1914
Gedateerd en getiteld achterzijde 1914 en Dode vrouw uit de Seine
Annotatie verso: Huwelijksgeschenk van L.van Dam van Isselt en A. Plasschaert 1915 voor M. Kist
Marietje Kist was een Veerse vriendin van Lucie van dam van Isselt

Prijs: € 1900

In het atelier Lucie van Dam van Isselt hing dit dodenmasker aan de muur. Zie o.a. het schilderij ‘Interieur atelier’ (1935). De website www.lucievandamvanisselt.nl geeft nog een ander schilderij met het masker. Ook met de tinnen beker. De verblijfplaats van dit schilderij is onbekend.

De mysterieuze dood van het onbekende meisje opgedregd uit de Seine in 1902 sprak tot de verbeelding. Het dodenmasker werd in vele reproducties en afgietsels over Europa verspreid.
Het tinnen bekertje zien we ook terug op verschillende schilderijen. Zie in het boek ‘Een leven in stillevens’ het schilderij ‘Stilleven met boeken’ (1915)(pag. 29) en ‘De asperges’ (1944) op pag.51. Zie voor de tinnen beker ook de website lucievandamvanisselt.nl op een flink aantal schilderijen. Het is bekend dat de kunstenares dezelfde voorwerpen schikte en herschikte in verschillende schilderijen in verschillende periodes Ze heeft de tinnen beker dus meeverhuisd van Veere naar Den Haag.
Een criticus van NRC is over het schilderij te spreken en schrijft: “Mevrouw Lucie van Dam van Isselt heeft veel goeds ingezonden. Het gipsmasker van het verdronken meisje met wat bloemen in een bekertje is in een stemmig, beschaafd en indrukwekkend coloriet gehouden.”