Huidige collectie

Filarski, Dirk Herman Willem

Dirk Herman Willem Filarski ( 1885-1964), Alpenpad Zwitserland

olieverf op doek, afm. 55 x 70 cm, te dateren 1912
herkomst: hotel Prins Maurits Bergen aan Zee

Prijs: euro 5500

Filarski, bevriend met de schilder Dirk Smorenberg, reisde in 1912 met Smorenberg naar Clarens in Zwitserland. Ze konden logeren bij de zus van Smorenberg.
Renée Smithuis schrijft in haar monografie over Filarski het volgende: “Beide schilders kwamen voort uit het Amsterdamse luminisme (…. ) kleurrijke impressies ontstonden van het land, dat naast zijn felle licht ook de schaduwkant liet zien, door de schilder dankbaar vertaald in diepe blauwe, paarse en lila kleuren al naar gelang van de dag”
Dit schilderij is uit de zogenaamde eerste Zwitserse periode van Filarski. In 1916 keerde hij terug en heeft het lichtend impressionisme plaatsgemaakt voor diepere, donkerder kleuren: de bergketens zijn bijna abstract.

Dirk Herman Willem Filarski (1885-1964), Giethoorn

Olieverf op doek, afm. 54 x 67 cm, gesigneerd rechts onder, te dateren 1923.

Herkomst: particuliere collectie Amsterdam

Prijs: € 4900

Op blz. 38 van haar boek over Filarski schrijft Renée Smithuis het volgende: “Voor het eerst gingen Filarski’s vrouw en zoontje Lakkie mee op een werkreis in Nederland. In augustus 1923 vertrokken ze naar Giethoorn waar ze hun intrek namen in Bondshotel Hollandsch Venetië (….) De schilder werkte er zeker tot eind september en er ontstond een indrukwekkende serie schilderijen. Daarop was duidelijk te zien hoe hij soms nog gevangen zat in zijn donkere palet, maar ook hoe hij zich daar glorieus uit wist te bevrijden. Groen bleef wel de overheersende kleur, wat natuurlijk niet zo vreemd was in zo’n puur waterrijk puur Hollands dorp in de zomer.”

Boendermaker nam een flink aantal van deze Giethoorn schilderijen in zijn collectie op. In het boek van Piet Spijk over deze mecenas van de Bergense School, telde ik 15 schilderijen die in de Giethoorn periode zijn ontstaan. Het hier afgebeelde schilderij is altijd in particulier bezit geweest.

Dirk Herman Willem Filarski (1885-1964), Pont Neuf Parijs

olieverf op doek, afmeting 81 x 65 cm, gesigneerd r.o ‘D.H.W. Filarski’

Achterzijde op doek: titel en ’98’ = kavelnummer bij Boendermakerveiling in 1958. Achterzijde op spieraam: Boendermakernummer 2113, sticker ‘CZ Alkmaar’ en sticker‘ Parijs, D.H.W. Filarski, Brug Neuf’

Prijs: euro 5200

Herkomst:
– Collectie Boendermaker
– Veiling Bom 1958
– Particuliere collectie
– Veiling Christie’s Amsterdam, 13 december 1989, lot 171
– Kunsthandel Borzo, Den Bosch
– Collectie Koninklijke Douwe Egberts, Nederland