Huidige collectie

Idsert, Henk van den

Henk van den Idsert (1921-1993), Lommerrijke laan in Bergen

olieverf op doek, afm. 73,5 x 60,5 cm, gesigneerd rechts onder ‘Idsert’ te dateren ca. 1950
annotatie achterzijde op doek: ‘Koninklijke subsidie 1952’ ( Deze aanmoedigingsprijs wordt nog steeds jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 35 jaar)

herkomst: particuliere collectie, gekocht op een solotentoonstelling met werk van Idsert in Kunstenaars Centrum Bergen in 1952 door de moeder van de laatste eigenaar.

Literatuur: ‘Beweging en bewogenheid, Henk van den Idsert. Schilder- Beeldhouwer’ Alkmaar 1997.
Bladerend door deze monografie valt op dat het vroege werk van Henk van den Idsert, zo ongeveer tot 1955, alle kenmerken heeft van de Bergense School.

Locatie van het schilderij, met dank aan Historische Vereniging Bergen: “Henk van den Idsert zat ter hoogte van de kruising Karel de Grotelaan/ Raadhuisstraat, iets naar achteren. Rechts zijn wat lijntjes te zien. Dat is een hek dat voor De Rustende Jager heeft gestaan. Ook links is vaag iets van een hek of haag te zien. Dat stond voor De Oude Prins. Doorslaggevend voor de locatie is het kleine spoorhokje helemaal aan het eind rechts. Het heeft jarenlang dienst gedaan als schuilhokje voor degene die de brave burgers moest beschermen tegen het langsrazende tramverkeer dat in 1951 is afgebroken is”

Henk van den Idsert (1921-1993), Abraham

olieverf op doek, afm. 90 x75 cm, gesigneerd ‘Idsert’ r.o. te dateren 1962
Tentoonstelling: Gemeentehuis van Bergen ter gelegenheid van de Kunst10daagse 1997
van 17 oktober t/m 28 november 1997. Door de laatste eigenaar, een particuliere verzamelaar uit Bergen, werd het schilderij op deze overzichtsexpositie aangekocht.

Afgebeeld: ‘Beweging en bewogenheid, Henk van den Idsert, Schilder-Beeldhouwer’Alkmaar 1997, pag. 46.

Prijs: € 1300

Van den Idsert begon zijn loopbaan als kunstenaar in een moeilijke periode. In het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij naar de Rijksakademie in Amsterdam. De studie duurde echter niet lang, want al snel moest Van den Idsert onderduiken. Na de oorlog kon hij het niet opbrengen weer naar de academie te gaan. Samen met de Bergense schilder Matthieu Wiegman, van wie hij privéles had, trok hij naar Frankrijk. In Parijs ontmoette hij Zadkine en deze beroemde beeldhouwer is van groot belang geweest voor de beginnende beeldhouwer Van den Idsert.
Voor zijn schilderkunst is Matthieu Wiegman zijn mentor geweest. Zowel in onderwerpskeuze, landschappen en religieuze voorstellingen, als in de stijl van schilderen.