Huidige collectie

Kuijten, Harrie

Harrie Kuijten (1883-1952), Veemarkt Leiden

Herkomst: particuliere collectie
geëxposeerd in Museum Kranenburgh, Bergen en Museum de Wieger, Deurne 2007-2008

Prijs: € 8000

De kunstenaar uit Groet bezocht na de Tweede Wereldoorlog zo ongeveer alle veemarkten in Noord-Holland. Bij een bevriende veeboer stapte Kuijten dan ’s morgens vroeg in diens veewagen en ze reden dan samen naar Purmerend, Schagen en Alkmaar. De schilderijen die hij ter plekke maakte kennen we uit de boeken die over het werk van Kuijten verschenen zijn.
Kuijten reed ook een keer mee naar Leiden en maakte daar in 1947 deze veemarkt. In het kasboek van Kuijten is deze datum terug te vinden
Het schilderij is afgebeeld in een boekje dat verscheen bij tentoonstellingen van o.a. dit werk in Museum Kranenburgh en Museum de Wieger in Deurne in 2007-2008: Van Zaaien tot maaien, een kleurrijke oogst uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Harrie Kuijten (1883-1952), Paardenkoetsjes op het Rembrandtplein

olieverf op doek, afm. 60 x 72 cm gesigneerd r.o, te dateren 1917

herkomst: particuliere collectie Amsterdam

Prijs: € 8500

De locatie waar Kuijten dit stadsgezicht schilderde was me aanvankelijk niet duidelijk.
Ik zocht op de naam van het café ‘Taverne Grand Gala’ in krantenarchieven.
Regelmatig bleek de taverne in kranten te adverteren, zo ook in februari 1919 in De Telegraaf:

Op het Rembrandtplein is nu op nummer 8-10 hotel Atlanta gevestigd, de indeling van de raampartijen is echter nog exact dezelfde. Op nummer 8 was bovendien in die jaren de sociëteit gevestigd van de schildersvereniging Sint Lucas, die Kuijten frequenteerde.
Volgende vraag: wanneer schilderde Kuijten dit stadsgezicht? Het is uit de literatuur bekend dat de kunstenaar, die vanaf 1914 in Amsterdam woonde, impressionistische stadsgezichten schilderde in de traditie van George Hendrik Breitner. Voor een preciezere datering bood het schriftje, waarin Kuiten per jaar al zijn verkopen noteerde, uitkomst: in 1918 verkocht hij het schilderij aan een liefhebber uit Amsterdam. Waarschijnlijk schilderde hij het op een regenachtige winterdag in het jaar daarvoor.