Huidige collectie

Ten Klooster, Johan (Zeeuws)

Johannes Frederik Engelbert (‘Johan’) ten Klooster (1873 Kudus Java – 1940 Veere), Het ‘Karbouwengat’ op Sumatra

olieverf op paneel, afm. 22 x 64 cm
sticker achterzijde:tentoonstelling Gemeentemuseum Den Haag 1943. toen een bruikleen van zijn zoon Philip ten Klooster
literatuur:
-Walter ten Klooster, Bewogen levens, De kunstenaarsfamilie Ten Klooster in Veere
-Bea Brommer, Johannes ten Klooster, A man with two lives.

Prijs: € 2100

Johan ten Klooster was in zijn tijd al een succesvol kunstenaar. Hij werd geboren op Java en had een Hollandse vader en Indonesische moeder. Op 4-jarige leeftijd werd hij op kostschool naar Nederland gestuurd waar hij ook leerde tekenen en schilderen. Aansluitend volgde hij een militaire opleiding. In 1894 vertrok hij als militair naar Java.
In 1914 keerde hij met zijn gezin definitief terug naar Den Haag. Een jaar later verhuisden zij naar Veere waar hij tot zijn dood zou blijven.
In het begin van zijn carrière schilderde hij Indonesische voorstellingen, gebaseerd op zijn herinneringen. Het schilderij ‘Karbouwengat’ is daar een voorbeeld van. Het Karbouwengat is nog steeds een toeristische attractie op Sumatra. Het is een kloof waar je een prachtig uitzicht op hebt vanaf de heuvels in de omgeving. De Nederlanders bedachten de naam Karbouwengat omdat er regelmatig karbouwen in het ravijn vielen.
In februari 2007 organiseerde het Tropenmuseum in Amsterdam een tentoonstelling van zijn Indonesische werk, en publiceerde een catalogus die vooral gaat over zijn Indonesische werk.