Huidige collectie

Wiegman, Matthieu

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met fles en fruit

olieverf op doek, afm. 46 x 55 cm gesigneerd rechts onder.

Prijs: euro 3200

Een monografie over deze belangrijke schilder van de Bergense School is nog niet geschreven. Er is een boek van zijn schoonzoon dat vooral een hagiografie is en een boek dat in 2013 verscheen, samengesteld door Renée Smithuis, bij een tentoonstelling van Matthieu Wiegman en zijn broer Piet in het Stedelijk Museum Alkmaar.
Aan de manier van signeren kunnen we zien dat dit geen vroeg werk is: tot ca. 1928-1929 liet de kunstenaar de G van Wiegman recht naar beneden wijzen, in zijn latere schilderijen werd de G steeds duidelijker onder de letter M getrokken. Ook bij dit schilderij.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met bloemen, witte schaal en fruit

olieverf op doek, afm. 65 x 60 cm, gesigneerd r.o., te dateren ca. 1917

Prijs: € 5300

Herkomst:
-Collectie Piet Boendermaker, nummer 2363 op spieraam achterzijde
-Bruikleen in 1926 aan Gemeente Amsterdam die tot 1943/1944 duurde
-Verkocht aan particulier eind jaren ‘40
-Veiling Christie’s Amsterdam 10 december 1996
-Particuliere collectie Amstelveen

Het schilderij van Matthieu Wiegman maakte deel uit van de grote collectie van de Bergense School verzamelaar Piet Boendermaker die het in 1926 in bruikleen gaf aan de gemeente Amsterdam. Daarmee staat vast dat het in elk geval vóór 1926 is gemaakt. Enkele attributen komen ook voor op andere stillevens van Matthieu Wiegman. De witte schaal bijvoorbeeld staat op een stilleven van Matthieu Wiegman Stilleven met vissen (Boendermaker nummer 1024), o.a. afgebeeld in Piet Spijk, Piet Boendermaker Mecenas van de Bergense School, pag. 210 en in het boek over de broers Piet en Matthieu Wiegman samengesteld bij een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar,pag. 16. Een bruine kruik lijkt ook op beide werken voor te komen. Het stilleven met vissen is gedateerd 1916. Dan kom je uit op een datering omstreeks 1917.
De schilderstijl is ook kenmerkend voor de werken van Wiegman in die periode.: de vrij zware contouren van het tafeltje, de nogal ingehouden kleuren rood en blauw-groen van de appeltjes zijn kenmerkend voor Wiegmans schilderstijl in die jaren.

Op het spieraam staat nog een ander nummer ‘123 BvOZ’ De afkorting verwijst naar Bank van Onroerende Zaken. De gemeente had een eigen lijst van bruiklenen en daarop zijn de werken genummerd 1-160. Dit stilleven is nummer 123 op die lijst.

Vergelijk ook ‘Stilleven met klompen’ in de nieuwe opstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook dit schilderij was ooit van Piet Boendermaker.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Cagnes

Olieverf op doek, afm. 38 x 46 cm, gesigneerd l.o. te dateren ca. 1927

Prijs: euro 2600

Matthieu Wiegman bracht met tussenpozen verschillende jaren in Frankrijk door. Dit Franse landschap in de buurt van het Zuidfranse Cagnes schilderde hij vanaf de beroemde Chemin de la Maure. In de collectie is nog een schilderij uit de omgeving: het dorpsplein van Haut de Cagnes. De tijd heeft er stil gestaan: op een recente foto ziet dat plein er nog hetzelfde uit.

Matthieu Wiegman ( 1886-1971), Le Haut de Cagnes

Olieverf op doek, afm. 60 x51 cm, gesigneerd l.o. te dateren ca 1928
Afgebeeld in Renée Smithuis, ‘Kunstenaars op vakantie en schilders in de polder’ pag. 19. abusievelijk als ‘Pleintje in Zuid-Frankrijk, vermoedelijk Menton’. Zie ook Renée Smithuis ‘De Bergense School op reis in de jaren twintig’ over Matthieu Wiegman en zijn grote liefde voor Frankrijk. Zie ook: Paul Arnoldussen, ‘Waar de mimosa bloeit, Nederlandse kunstenaars in Cagnes-sur-mer’

Prijs: € 4800

Vanaf 1921 woonde Matthieu Wiegman jarenlang met zijn gezin in Frankrijk. Zo nu en dan waren ze ook weer in Nederland. In 1928 reisde de schilder, deze keer alleen, naar Cagnes-sur-Mer, niet ver van Nice. Het pleintje in Cagnes le Haut ziet er nu nog hetzelfde uit.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Gezicht op kasteel Neercanne

olieverf op doek, afm. 59 x 72 cm, gesigneerd r.o, te dateren ca. 1929

herkomst: particuliere collectie Maastricht

Prijs: € 5500

Tegen het einde van de jaren twintig was Matthieu Wiegman vaak in Limburg te vinden waar zijn dochters op kostschool zaten en waar hij in het landschap het glooiende Franse land terugvond. Er ontstonden veel dorpsgezichten en landschappen die nog de intens warme kleuren van Zuid- Frankrijk uitdroegen. Zie o.a. het boek over Piet en Matthieu Wiegman dat verscheen bij een tentoonstelling van de twee schilderende broers in het Stedelijk Museum Alkmaar in de zomer van 2013. Vergelijk het schilderij van Cagnes le Haut dat Wiegman het jaar daarvoor, in 1928, maakte.