Verkochte werken

Dijck, Alfons van

Alfons van Dijck (1894-1979), Gezicht op Zoutelande (recent verkocht)

olieverf op board, afm. 55 x 62 cm, gesigneerd links onder ‘A.J. van Dijck’

Alfons van Dijck werd in 1894 in Antwerpen geboren. Hij bezocht de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrok hij naar Nederland. Na wat omzwervingen vestigde hij zich in 1919 in Veere.

Tentoonstelling: ‘Alfons van Dijck, een Veerse Vlaming’, Museum De Schotse Huizen Veere 5 april-17 juni 2003.
Literatuur: Joost Bakker, “Veere, daar moest je geweest zijn’, pag.26-37

Alfons van Dijck (1894-1979), ‘In de haven te Veere’

Olieverf op paneel, afm. 21 x 28 cm, gesigneerd links onder ‘Van Dijck’, titel ‘In de haven te Veere’ in handschrift van de schilder op achterzijde.

Alfons van Dijck werd in 1894 geboren in Antwerpen. Hij volgde de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, eerst de tekenklas en daarna de schilderlessen o.l.v. Isidoor Opsomer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrok hij naar Nederland. Via Den Haag, Amsterdam en Edam vestigde hij zich in 1919 in Veere waar hij bleef wonen. Hij was schilder, tekenaar, aquarellist en houtgraveur. De kunstenaar signeerde zijn werk meestal ‘A.J. van Dijck’
Zijn onderwerpen zijn landschappen, stadsgezichten, stillevens maar vooral het stadje Veere: de vissers, de inwoners en de bedrijvigheid in de haven.
Voor vergelijkbare afbeeldingen van schilderijen van Van Dijck met hoogaarzen in de heven van Veere, zie het jubileumnummer van CONSENT over de hoogaars in de kunst.
Tentoonstelling: ‘Alfons van Dijck, een Veerse Vlaming’, Museum de Schotse Huizen Veere 5 april- 17 juni 2003.