Verkochte werken

Gestel, Leo

Leo Gestel (1881-1941), Kerkje Koedijk

aquarel op papier, afm 71 x 96 cm, gesigneerd en gedateerd 1919 en annotatie Koedijk r.o.

herkomst: particuliere collectie

Gestel (1881-1941) zou men de ‘vader’ van de Bergense School kunnen noemen. Hij bracht al meestal de zomers in Bergen door voordat hij in 1921 aan de Buerweg een huis liet bouwen. De kunstenaar was zeer productief in zijn Bergense jaren. Vaak was hij te vinden in de polders rond Alkmaar. De collectioneur Piet Boendermaker was een groot afnemer van zijn werk en had tientallen schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Beemster en de omgeving van Koedijk in zijn bezit. Bij de gedwongen verkoop van de collectie Boendermaker is een flink aantal daarvan in het Stedelijk Museum Alkmaar terecht gekomen.
Eén daarvan hangt op de recent ingerichte expositie over de Bergense School met het volgende bijschrift: ‘Na een periode van ziekte trok Leo Gestel er in 1919 met de fiets op uit. Op één van zijn tochten ontdekte hij het lintdorp Koedijk. “Wat een prachtig land van water, sappige bouwlanden en hooge luchten (…) en welk een coloristische en gevarieerde motieven”, schreef hij’
Deze aquarel van het kerkje van Koedijk is echter altijd in Bergens particulier bezit gebleven. In de collectie van het museum in Alkmaar is wel een voorstudie in houtskool van deze aquarel.
Gestel maakte de aquarel in 1919, een zeer productief jaar. Het kerkje bestaat niet meer: het werd in 1946 afgebroken en vervangen door een houten gebouw.