Verkochte werken

Graadt van Roggen, Job

Job Graadt van Roggen, Zonnig duinlandschap

olieverf op paneel, afm.36 x 44 cm, gesigneerd en gedateerd ’19 GVR 19
titel op achterzijde. Afgebeeld: Jan Louter e.a. Volop zomer, omslag en pag. 136

Job Graadt van Roggen (1867-1959), Duinlandschap

Olieverf op doek, afm. 55 x 76 cm, gesigneerd l.o. te dateren ca. 1953
.

Herkomst: de vader van de laatste eigenaar kocht het schilderij op een solotentoonstelling met werk van Graadt van Roggen in het Kunstenaarscentrum Bergen die op 3 juni geopend werd kort na de 86e verjaardag van de schilder.

Citaat uit de openingstoespraak van huisvriend Ruurd Vos bij deze tentoonstelling:
“Uit dit laatste jaar stamt schilderwerk zó fris en met zulk een vreugde gemaakt, dat men moeite heeft zich voor te stellen dat de maker ervan de acht kruisjes reeds lang achter de rug heeft.” (zie Volop zomer, pag. 78,79).

Vergelijk dit duinlandschap met dat in de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar, afgbeeld op pag. 174 van de monografie Volop zomer

Job Graadt van Roggen (1867-1959), Gezicht op Alkmaar

Job Graadt van Roggen trouwde op 2 november (Allerzielen) 1900 met Agaath van de Pol en ging in de Berkenhoeve aan de Russenweg in Bergen wonen in een villa die door een bevriende architect gebouwd was ( zie Volop Zomer, pag. 34/35).
Vanaf begin 20e eeuw begon de kunstenaar, hij maakte tot die tijd vooral etsen, te schilderen. Graadt van Roggen verkende de omgeving en schilderde blonde duinlandschappen die hij signeerde met een monogram GvR en een datum bv. 19GvR 13.
In Volop zomer is op pag. 121 een zandverstuiving afgebeeld met ongeveer dezelfde afmeting als dit schilderij. Op pag. 128 een groot luministisch Gezicht op Alkmaar dat zich in Amsterdams particulier bezit bevindt.