Verkochte werken

Holt, Friso ten

Friso ten Holt (1921-1997), Naakt op strand

Olieverf op doek, afm. 100 x 105 cm, gesigneerd en gedateerd ‘59

Herkomst: particuliere collectie Engeland

Tentoonstellingen: Van Abbe Museum Eindhoven, Keerpunten in de Nederlandse schilderkunst 1920-1960. Museum De Fundatie Zwolle 2017

Friso ten Holt (1921-1997), Mensen op het strand

olieverf op doek, afm. 100 x 120 cm, gesigneerd en gedateerd ’62 r.o.

Herkomst:
-geëxposeerd in London Marlborough New London Gallery, februari 1965, catalogusnummer 2 met de titel People on the beach
-particuliere collectie Engeland

Friso ten Holt (1921-1997), oudere broer van componist Simeon, groeide op in Bergen aan de Doorntjes. Zijn vader Henri, ook kunstschilder, was een strenge leermeester en gaf Friso en zijn jeugdvriendje David Kouwenaar, die aan de overkant van de straat woonde, de eerste tekenlessen.

Aanvankelijk werkten de jonge kunstenaars in de voetsporen van Henri ten Holt. Ze mochten in 1946 voor het eerst meedoen aan een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar georganiseerd door Charley Toorop: het zijn nog traditionele stillevens die ze in Alkmaar tonen.

Dat zou snel veranderen. Friso zette grote doeken op in een toenemende geabstraheerde stijl, waarbij hij een thema uitdiepte. Zo ontstond het monumentale schilderij Jacob en de Engel waar talloze voorstudies van bestaan en de reeks Zwemmers.

In 1955 koopt Ten Holt een arbeidershuisje met een kleine werkschuur in Abbestede, een gehucht met een paar huizen bij Callantsoog. Het ‘landgoed Abbestede’, zoals hij het ironisch noemde, markeerde een omslag in zijn werk en vanaf die tijd werd het Noord-Hollands kustlandschap zijn hoofdthema. Ten Holt werkt toe naar een eigen stijl waarin de veranderende wolkenluchten, de zee, het strand en de mensen op het strand hem eindeloos fascineren en inspireren. In de serie Mensen op het strand komen al die elementen die hem betoverden terug.

Ten Holt maakte furore in Engeland in de jaren zestig van de vorige eeuw. U kunt daar uitgebreid over lezen in de prachtige studie Het licht bij noordenwind. Friso ten Holt schilder.
Vergelijk deze Figuren op het strand met schilderijen die zich in collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbe Museum Eindhoven bevinden, afgebeeld op pag. 108 en 109 van de monografie.

Truusje Goedings, de schrijfster van het boek, noemt de serie Mensen op het strand een hoogtepunt in zijn oeuvre en volgens haar voelde Ten Holt dat ook zo. Op pag. 107 neemt ze een lijstje over uit een kladschetsboek van Ten Holt met een opsomming van 12 schilderijen die hij in 1962 en 1963 maakte met hetzelfde thema. Dit schilderij staat ook in die lijst.