Verkochte werken

Idsert, Henk van den

Henk van den Idsert (1921-1993), Stolpboerderij bij Bergen

Olieverf op doek, afm. 65x 75 cm, gesigneerd r.o.
Herkomst: door vorige eigenaar direct bij de kunstenaar gekocht

Henk van den Idsert (1921-1993), ‘ De Voert’

olieverf op doek, afm. 50x 50 cm, gesigneerd r.o
herkomst: particuliere collectie

Van den Idsert begon zijn loopbaan als kunstenaar in een moeilijke periode. In het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij naar de Rijksakademie in Amsterdam. Die studie duurde echter niet lang, want al gauw moest hij onderduiken. Na de oorlog kon hij het niet opbrengen weer naar de academie te gaan. Hij wilde vrij zijn. Hij verliet het ouderlijk huis in Alkmaar en vestigde zich in Bergen.
Er ontstond een hechte band met Matthieu Wiegman, die meer jonge kunstenaars om zich heen verzamelde. In het najaar van 1949 vergezelde hij Wiegman als assistent bij de restauratie van diens wandschilderingen in een kapel bij Barbizon. Zijn eerste groepstententoonstelling had hij toen al gehad: in 1946 deed hij met andere jonge kunstenaars als Jaap Min, David Kouwenaar, Friso ten Holt en Jaap de Carpentier mee aan de ‘Kersttentoonstelling’ in het Stedelijk Museum Alkmaar georganiseerd door Charley Toorop.
De datering van dit schilderij is onduidelijk. Van den Idsert dateerde helaas nooit, maar het is geschilderd in een stijl die gangbaar was in de Bergense School: een forse penseelstreek en krachtig expressionistisch kleurgebruik. Ik denk midden jaren 50 van de vorige eeuw