Verkochte werken

Idsert, Henk van den

Henk van den Idsert (1921-1993), Lommerrijke laan in Bergen

olieverf op doek, afm. 73,5 x 60,5 cm, gesigneerd rechts onder ‘Idsert’ te dateren ca. 1950
annotatie achterzijde op doek: ‘Koninklijke subsidie 1952’ ( Deze aanmoedigingsprijs wordt nog steeds jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 35 jaar)

herkomst: particuliere collectie, gekocht op een solotentoonstelling met werk van Idsert in Kunstenaars Centrum Bergen in 1952 door de moeder van de laatste eigenaar.

Literatuur: ‘Beweging en bewogenheid, Henk van den Idsert. Schilder- Beeldhouwer’ Alkmaar 1997.
Bladerend door deze monografie valt op dat het vroege werk van Henk van den Idsert, zo ongeveer tot 1955, alle kenmerken heeft van de Bergense School.

Locatie van het schilderij, met dank aan Historische Vereniging Bergen: “Henk van den Idsert zat ter hoogte van de kruising Karel de Grotelaan/ Raadhuisstraat, iets naar achteren. Rechts zijn wat lijntjes te zien. Dat is een hek dat voor De Rustende Jager heeft gestaan. Ook links is vaag iets van een hek of haag te zien. Dat stond voor De Oude Prins. Doorslaggevend voor de locatie is het kleine spoorhokje helemaal aan het eind rechts. Het heeft jarenlang dienst gedaan als schuilhokje voor degene die de brave burgers moest beschermen tegen het langsrazende tramverkeer dat in 1951 is afgebroken is”

Henk van den Idsert (1921-1993), Stolpboerderij bij Bergen

Olieverf op doek, afm. 65x 75 cm, gesigneerd r.o.
Herkomst: door vorige eigenaar direct bij de kunstenaar gekocht

Henk van den Idsert (1921-1993), ‘ De Voert’

olieverf op doek, afm. 50x 50 cm, gesigneerd r.o
herkomst: particuliere collectie

Van den Idsert begon zijn loopbaan als kunstenaar in een moeilijke periode. In het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij naar de Rijksakademie in Amsterdam. Die studie duurde echter niet lang, want al gauw moest hij onderduiken. Na de oorlog kon hij het niet opbrengen weer naar de academie te gaan. Hij wilde vrij zijn. Hij verliet het ouderlijk huis in Alkmaar en vestigde zich in Bergen.
Er ontstond een hechte band met Matthieu Wiegman, die meer jonge kunstenaars om zich heen verzamelde. In het najaar van 1949 vergezelde hij Wiegman als assistent bij de restauratie van diens wandschilderingen in een kapel bij Barbizon. Zijn eerste groepstententoonstelling had hij toen al gehad: in 1946 deed hij met andere jonge kunstenaars als Jaap Min, David Kouwenaar, Friso ten Holt en Jaap de Carpentier mee aan de ‘Kersttentoonstelling’ in het Stedelijk Museum Alkmaar georganiseerd door Charley Toorop.
De datering van dit schilderij is onduidelijk. Van den Idsert dateerde helaas nooit, maar het is geschilderd in een stijl die gangbaar was in de Bergense School: een forse penseelstreek en krachtig expressionistisch kleurgebruik. Ik denk midden jaren 50 van de vorige eeuw