Verkochte werken

Lubbers, Adriaan

Adriaan Lubbers (1892-1954), Kubistische compositie

olieverf op doek, afm. 58 x 54 cm
gedateerd 1923 en 1953 op spieraam
NB. afgebeeld in Adriaan Venema, Nederlandse schilders in Parijs, pag. 130

Adriaan Lubbers, geboren in Amsterdam en overleden in New York, schilderde dit abstracte werk in 1923 toen hij met Leo Gestel door Duitsland reisde. Het schilderij bleef in zijn bezit en Lubbers nam het mee naar Amerika, waar hij het in 1953 afmaakte.
Tijdens de reis door Duitsland beïnvloedden de twee kunstenaars elkaar: het gebruik van geometrische vormen dat in die periode in Lubbers’ werk zo sterk te zien was, ging nu ook in het werk van Gestel opnieuw een belangrijke rol spelen.
Dit werk van Lubbers is niet typisch Bergense School. Zie de catalogus van Ann Blokland, Adriaan Lubbers (1892-1954), Tussen Nederland en New York (Singer Museum Laren 2000) voor werken uit de jaren voor 1923 die wel verwantschap hebben met werk van de Bergense School. De verzamelaar Boendermaker had een beperkt aantal werken van Lubbers in zijn gigantische collectie.
Lubbers maakte wel deel uit van de vriendengroep rond Gestel en Boendermaker en door de jaren heen hield hij contact met andere Bergense kunstenaars, onder wie Matthieu Wiegman en Gerrit van Blaaderen. Ook was er contact met Job Graadt van Roggen en zijn vrouw Agatha. Er was sprake van dat Lubbers tijdelijk het huis van de familie Graadt van Roggen aan de Russenweg zou betrekken (zie Jan Louter e.a. Volop zomer, schilderijen van Job Graadt van Roggen, pag.58).