Verkochte werken

Wiegman, Matthieu

Matthieu Wiegman (1886-1971), ‘Oude hoeve’

Olieverf op doek, afm. 51 x 64 cm. gesigneerd links onder te dateren ca. 1916.
Nogmaals gesigneerd op spieraam en getiteld ‘Oude Hoeve’ en adres in Bergen: Notweg.

Wiegman woonde een aantal jaren met zijn gezin om de hoek van de Notweg aan de Breelaan in huize De Zonnebloem voordat hij met zijn gezin in 1918 definitief ging wonen aan de Meerweg in Bergen.
De kunstenaar J.M. (‘Job’) Graadt van Roggen, wonend aan de Russenweg, betrok een nieuw atelier aan de Notweg in 1916 dat hij via zijn achtertuin kon bereiken. Het is bekend dat andere kunstenaars onder wie Wiegman daar gebruik van maakten.
Ook de manier van signeren duidt op een redelijk vroeg werk van Matthieu Wiegman: hij signeerde vroeg werk met ‘blokletters’ en de ‘G’ van Wiegman is dan recht naar beneden getrokken, in later werk is de poot van de ‘G’ onder de letter ‘M’ getrokken. Zie andere schilderijen op deze site.
Waarschijnlijk schilderde Wiegman een nu niet meer bestaande boerderij aan De Voert in Bergen.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met krokussen en filosofisch traktaat

olieverf op doek, afm. 35 x 27 cm, gesigneerd rechts onder, te dateren ca. 1950

Wiegman combineerde de krokussen als symbool voor de lente, een nieuw begin, met een zwaar filosofisch onderwerp.
De titel van het boek, deel II (!) is ‘Geest en stof’ en verwijst naar het vraagstuk over het dualisme tussen geest en materie, ziel en lichaam dat zowel in de Griekse filosofie als later in het christendom een belangrijk vraagstuk is: wat prevaleert de geest of de stof ?
Ik heb gezocht naar een boek met exact deze titel, maar kon die niet vinden. Waarschijnlijk heeft Wiegman de titel zelf bedacht, maar de katholieke Wiegman had ongetwijfeld ideeën over de relatie tussen de menselijke geest en het fysieke.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met fruit

olieverf op doek. afm. 68 x 52 cm, gesigneerd rechts midden. te dateren ca. 1920
afgebeeld in Adriaan Venema, ‘De Bergense School’ no.11

Vergelijk afbeeldingen 6, 8 en 9 in ‘De gebroeders Piet en Matthieu Wiegman. Schilders van de Bergense School’, een publicatie bij een tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar in 2013 met werk van de broers Wiegman.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Cagnes-sur-mer

olieverf op doek, afm. 73 x 60 cm, gesigneerd rechts onder, te dateren ca. 1928

Matthieu Wiegman was een kunstenaar van de Bergense School, die veel over de grens trok, met name naar Frankrijk. Eerst naar Fleury-en-Bière bij Barbizon, toen naar Bretagne en de langste periode verbleef Wiegman met zijn gezin in Zuid-Frankrijk.
In Cagnes-sur-mer maakte hij een flink aantal werken. O.a een schilderij van het huis van Renoir dat zich in de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar bevindt. Zie voor de lange verblijven van Wiegman in Frankrijk ook de publicatie van Renée Smithuis, De Bergense School op reis, pag. 87 e.v.
Andere literatuur: Renée Smithuis: De gebroeders Piet en Matthieu Wiegman, Schilders van de Bergense School. Publicatie bij een tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven

olieverf op doek, afm. 46 x 55 cm, gesigneerd r.o. te dateren ca. 1955.

Een monografie over deze belangrijke schilder van de Bergense School is nog niet geschreven.
Er is een boek van zijn schoonzoon en een boek dat in 2013 verscheen bij een tentoonstelling van Matthieu en zijn broer Piet Wiegman in het Stedelijk Museum Alkmaar.
Aan de manier van signeren kunnen we zien dat dit geen vroeg schilderij is: tot ca. 1928-1929 liet de kunstenaar de G van Wiegman recht naar beneden wijzen, in zijn latere werken werd de G steeds duidelijker onder de letter M getrokken. Ook bij dit schilderij.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met wijnfles en appels op schaal

olieverf op doek, afm. 46 x 55 cm, te dateren ca. 1950

Aan de manier van signeren kunnen we zien dat dit geen vroeg schilderij van Matthieu Wiegman is: tot ca. 1928 liet de kunstenaar de G van Wiegman recht naar beneden wijzen, in zijn latere werken werd de G steeds duidelijker onder de letter M getrokken. Ook bij dit schilderij is dat het geval.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met citroenen

 

Olieverf op doek, afm. 73 x 60 cm, titel op sticker achterzijde.

Dit schilderij werd op een ere tentoonstelling ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Matthieu Wiegman in het Stedelijk Museum Amsterdam in het voorjaar van 1952 geëxposeerd. In de catalogus van die tentoonstelling is het nummer 8 en het schilderij is gedateerd 1951.