Verkochte werken

Wiegman, Matthieu

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met fruit

olieverf op doek. afm. 68 x 52 cm, gesigneerd rechts midden. te dateren ca. 1920
afgebeeld in Adriaan Venema, ‘De Bergense School’ no.11

Vergelijk afbeeldingen 6, 8 en 9 in ‘De gebroeders Piet en Matthieu Wiegman. Schilders van de Bergense School’, een publicatie bij een tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar in 2013 met werk van de broers Wiegman.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Cagnes-sur-mer

olieverf op doek, afm. 73 x 60 cm, gesigneerd rechts onder, te dateren ca. 1928

Matthieu Wiegman was een kunstenaar van de Bergense School, die veel over de grens trok, met name naar Frankrijk. Eerst naar Fleury-en-Bière bij Barbizon, toen naar Bretagne en de langste periode verbleef Wiegman met zijn gezin in Zuid-Frankrijk.
In Cagnes-sur-mer maakte hij een flink aantal werken. O.a een schilderij van het huis van Renoir dat zich in de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar bevindt. Zie voor de lange verblijven van Wiegman in Frankrijk ook de publicatie van Renée Smithuis, De Bergense School op reis, pag. 87 e.v.
Andere literatuur: Renée Smithuis: De gebroeders Piet en Matthieu Wiegman, Schilders van de Bergense School. Publicatie bij een tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Cagnes

Olieverf op doek, afm. 38 x 46 cm, gesigneerd l.o. te dateren ca. 1927

Matthieu Wiegman bracht met tussenpozen verschillende jaren in Frankrijk door. Dit Franse landschap in de buurt van het Zuidfranse Cagnes schilderde hij vanaf de beroemde Chemin de la Maure. In de collectie is nog een schilderij uit de omgeving: het dorpsplein van Haut de Cagnes. De tijd heeft er stil gestaan: op een recente foto ziet dat plein er nog hetzelfde uit.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven

olieverf op doek, afm. 46 x 55 cm, gesigneerd r.o. te dateren ca. 1955.

Een monografie over deze belangrijke schilder van de Bergense School is nog niet geschreven.
Er is een boek van zijn schoonzoon en een boek dat in 2013 verscheen bij een tentoonstelling van Matthieu en zijn broer Piet Wiegman in het Stedelijk Museum Alkmaar.
Aan de manier van signeren kunnen we zien dat dit geen vroeg schilderij is: tot ca. 1928-1929 liet de kunstenaar de G van Wiegman recht naar beneden wijzen, in zijn latere werken werd de G steeds duidelijker onder de letter M getrokken. Ook bij dit schilderij.

Matthieu Wiegman (1886-1971), Stilleven met citroenen

 

Olieverf op doek, afm. 73 x 60 cm, titel op sticker achterzijde.

Dit schilderij werd op een ere tentoonstelling ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Matthieu Wiegman in het Stedelijk Museum Amsterdam in het voorjaar van 1952 geëxposeerd. In de catalogus van die tentoonstelling is het nummer 8 en het schilderij is gedateerd 1951.