Verkochte werken

Nicolas, Joep

Joep Nicolas (1897-1972), Portret man met hoed

olieverf op paneel, afm. 32 x 24 cm, gesigneerd en gedateerd ‘ Joep ’17 ‘ rechts onder.
op achterzijde nogmaals gesigneerd en gedateerd.

Nicolas was 20 jaar toen hij dit portret schilderde. Hij maakte het in Zwitserland. Volgens zijn dochter Claire White in haar boek over haar vader ‘In glas gebrand’ zoekt Nicolas na het behalen van zijn gymnasiumdiploma in 1916 het avontuur in het neutrale Zwitserland: hij gaat kunstgeschiedenis en filosofie studeren in Fribourg. De vakanties brengt hij door in Ascona aan het Lago Maggiore in die tijd een bakermat van moderne kunst. Zelf zegt hij daarover:” Daar kreeg ik mijn eerste contacten met alle nieuwlichters: daar zaten fauves, cubisten, futuristen en dada├»sten, Klee, Kandinsky en Kurt Schwitters.”
Het is niet bekend wiens portret Nicolas hier schilderde. Een Zwitser-Italiaan ?
Literatuur:
– Claire Nicolas White, ‘Joep Nicolas, leven en werk’ Venlo 1979
– Claire Nicolas White, ‘In glas gebrand’ Amsterdam 1992

Joep Nicolas (1897-1972), Kerkbrink Groet

olieverf op doek, afm. 125 x 125 cm, gesigneerd en gedateerd 1927 links onder

Nicolas is vooral bekend geworden als glazenier. Van 1924 tot 1939 woonde hij met zijn gezin in het Noord-Hollandse dorp Groet aan de Heereweg 305. Deze stolpboerderij werd het huis/atelier van Harrie Kuijten toen Nicolas en zijn gezin kort voor de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vertrok.
Literatuur: Lex van Haterd, ‘De Judaskus. Vriendschap en verraad van Joep Nicolas en Hendrik Wiegersma’ Museum De Wieger 2017.
In deze vermakelijke publicatie over een ruzie over vrouwen en overspel die zich in Groet afspeelde tussen Wiegersma en Nicolas en die tot een definitieve verwijdering tussen de twee mastodonten leidde, staan meer werken afgebeeld van Nicolas die hij in Groet maakte: pag. 47 en 55.