Verkochte werken

Schütz, Jan Frederik (Zeeuws)

Jan Frederik Schütz (1817-1888), Drooggevallen hoogaarzen (recent verkocht)

olieverf op doek, afm. 40,5 x 63,5 cm, gesigneerd en gedateerd ’64 (=1864) links onder, in originele 19e eeuwse lijst.

Herkomst: adellijke familie Zeist met een Zeeuwse tak sinds 19e eeuw in hun bezit

Literatuur:
-Mary Platier-van Engeland, ‘Van den storm in de stilte.De Zeeuwse schildersfamilie Schütz 1817-1933’ Stichting Zeeuwse Katernen 1998.
NB: dit schilderij is niet opgenomen in de ‘lijst van werken’ van J.F. Schütz
-Jubileumuitgave van het blad Consent ‘Over de hoogaars in de kunst’ z.j.

Jan Frederik Schütz (1817-1888), Bark en hoogaars op kalm water

Olieverf op doek, afm. 52,5 x 71 cm, gesigneerd en gedateerd ’86 (=1886) links onder

Jan Frederik Schütz schilderde een bark, een klein vrachtschip, met een hoogaars langszij waarschijnlijk op de rede van Vlissingen.
Vergelijk Ad Beenhakker, ‘Naar Zeeland, schilders van het Zeeuwse landschap’ Den Boer/ De Ruiter 2016, pag. 26/27.
Daar is een aquarel afgebeeld met ongeveer dezelfde voorstelling die zich in het bezit bevindt van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.
Beenhakker zegt er het volgende over: ‘Het werkterrein van Jan Frederik Schütz was de monding van de Westerschelde. Op de rede van Vlissingen werden de zeeschepen beloodst met behulp van zeilsloepen en de spannende taferelen die dit opleverde waren geliefd bij de Zeeuwse verzamelaars. Op deze aquarel is het echter windstil weer. De zeilen hangen slap en het schip weerspiegelt zich in het kalme water. Een hoogaars ligt langszij. Op het eerste gezicht zou je vermoeden dat hij de loods aan boord brengt, maar de loodsen maakten gebruik van sloepen die ook geroeid konden worden. Wellicht heeft de hoogaars goederen aan boord van het schip gebracht, of is het de bedoeling dat hij het zeeschip gaat verslepen.’

Literatuur:
– Mary Platier-van Engeland, ‘Van den storm in de stilte, De Zeeuwse schildersfamilie Schütz’.
– Ad Beenhakker, ‘Naar Zeeland, Schilders van het Zeeuwse landschap’

Dit boek verscheen in 1998 bij exposities in drie musea op Walcheren. De tentoonstellingen in het Zeeuws Museum in Middelburg, het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg en toen nog het Stedelijk Museum Vlissingen (nu MuZEEum) werden georganiseerd onder de noemer ‘De Zomer van Schütz’.
Vader Jan Frederik (1817-1888) en zoon Willem Johannes (1854-1923) waren ruim vertegenwoordigd. Zoon Jan Frederik jr. (1863-1926) heeft slechts een klein oeuvre bij elkaar geschilderd.

Jan Frederik Schütz (1817-1888), Schepen op kalm water met loodsboot

olieverf op paneel, afm. 31,5 x 48 cm, gesigneerd links onder en gedateerd ’73
herkomst: particuliere Zeeuwse collectie

In 1998 kon men in drie musea op Walcheren werk zien van de schildersfamilie Schütz.
De tentoonstellingen in het Zeeuws Museum in Middelburg, het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg en toen nog Stedelijk Museum Vlissingen (nu MuZeeum) werden georganiseerd onder de noemer ‘De Zomer van Schütz’.
Vader Jan Frederik (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933) waren ruim vertegenwoordigd. Zoon Jan Frederik jr. (1863-1926) heeft slechts een klein oeuvre bij elkaar geschilderd.
Bij deze drie tentoonstellingen verscheen het boek van Mary Plattier-van Engeland ‘Van den storm in de stilte’ dat antiquarisch te koop is