Verkochte werken

Vaarzon Morel, Willem F. A. I. (Zeeuws)

Willem F.A.I. Vaarzon Morel (1868-1955), Span paarden voor een wagen

aquarel op papier, afm.52 x 60 cm, gesigneerd l.o
herkomst: door de grootvader van de laatste eigenaar direct bij de kunstenaar gekocht

Van een Veerse schilder werd verwacht dat hij ook Veerse onderwerpen schilderde. Voor één onderwerp is Vaarzon Morel, de grootvader van Wim Vaarzon Morel geboren in 1931, levenslang enthousiast gebleven: het afbeelden van paarden.
In het boek over de schildersfamilie Vaarzon Morel zijn verschillende paardenschilderijen afgebeeld. Zie ook het schilderij Paarden, bietencampagne in de collectie.

Willem F.A.I. Vaarzon Morel (1868-1955), Boeien op de Kaai van Veere

olieverf op doek, afm. 54 x 67 cm, te dateren ca. 1911, gesigneerd l.o.
NB. achterzijde: de vrouw van de schilder met dochter Nel, geboren in 1903
herkomst: particuliere collectie

Waarschijnlijk schilderde Vaarzon Morel deze boeien op de Kaai toen hij met zijn gezin pas kort in Veere woonde. In 1910 was hij op aanraden van de schilderes Lucie van Dam van Isselt naar Veere verhuisd. Schipper en rijkstonnenlegger M.J. van Beveren ging met zijn schokker naar Oosterbeek om de familie op te halen. De familie ging wonen in De Werf, het prachtige huis aan de overkant van de haven en Vaarzon Morel had een atelier in het huis Den Spieghel aan de Kaai. Toen De Werf in de Eerste Wereldoorlog gevorderd werd als uitkijkpost, werd Den Spieghel ook woonhuis.
Ik weet het niet helemaal zeker, maar het huis op het schilderij afgebeeld lijkt Den Spieghel te zijn.
Vaarzon Morel gebruikte vaker een beschilderd doek: op de achterkant zijn vrouw en enige dochter Nel, geboren in 1903, ze is hier een nog een kleuter