Verkochte werken

Wolter, Hendrik Jan

Hendrik Jan Wolter (1873-1952), Venetië, Canale della Giudecca met de Redentore kerk

olieverf op doek op paneel, afm. 30 x 40 cm, atelierstempel.

herkomst: particuliere collectie Amsterdam. Door de laatste eigenaar gekocht uit de nalatenschap van de kunstenaar op een veiling bij De Zwaan in Amsterdam, waar op 10 mei 1982 een groot aantal werken, namelijk 175, onder de hamer kwam.

Hendrik Jan Wolter bezocht de lagunestad in 1931 en hij maakte er een aantal vlotte sfeerimpressies. Uit de literatuur kennen we o.a. een afbeelding van de imposante kerk Santa Maria della Salute, geschilderd vanaf het Piazzetta, het kleine plein voor het San Marcoplein.
Bij dit schilderijtje zat Wolter op de Zattere kade waar je het beste zicht hebt op de Redentore kerk op het eiland Giudecca.
Aan de bouw van deze kerk is een verhaal verbonden. In 1574 brak er een pestepidemie in Venetië uit die het leven in de handelsmetropool totaal ontwrichtte. Het stadsbestuur leek aanvankelijk uit politieke en economische overwegingen het bestaan van de pest te negeren. Medische doorbraken bleven uit en de Doge van Venetië deed, toen de epidemie na ruim een jaar nog altijd voortwoedde en inmiddels een kwart van de bevolking het leven had gekost, de belofte een kerk te laten bouwen, wanneer de stad eindelijk van de pest bevrijd zou zijn. Dit werd de Redentore, een kerk gewijd aan de Verlosser, ontworpen door de beroemde architect Palladio. De eerste steen werd gelegd op 3 mei 1577 en nadat de stad op 13 juli gezond en vrij van de pest was verklaard, vond nog diezelfde maand de eerste processie naar de kerk in aanbouw plaats via een schipbrug die in vier dagen aangelegd werd. Dit ‘Festa del Redentore’ zou vervolgens elk jaar plaatsvinden op de derde zondag in juli. Tot op vandaag de dag!

Literatuur:
-Klaas de Poel ‘Hendrik Jan Wolter, Schilder van licht en kleur’ Zwolle 1992
-Maarten Jager, ‘Op reis met Hendrik Jan Wolter’, Amersfoort 2010. Boek dat verscheen bij een tentoonstelling in Museum Flehite Amersfoort
-Gerrit Korthals Altes ‘De zwarte dood in Venetië, Pest, politiek en kunst in de dogenstad’ Zutphen 2020